Home / STYLING / 18-1438, de kleur van 2015

18-1438, de kleur van 2015

De PMS-kleurenwaaier behoorde vroeger tot mijn onmisbare werkattributen. Ik kan me de gesprekken met de drukkerij niet heugen dat deze waaier niet op tafel kwam bij het doorspreken van artwork en voor de beoordeling van kleurproeven. Mijn eerste, inmiddels enigszins verkleurde exemplaar, heb ik nog steeds in mijn bezit hoewel ik me nu meer bezighoud met RGB-waarden en hexadecimale kleuren.

Pantone is de naam van het Amerikaanse bedrijf dat sinds 1963 de waaier met kleurspecificaties publiceert met als doel standaardisering en het beheren van eenduidige afspraken over de communicatie, controle en het reproduceren van kleuren. Heel functioneel dus, maar niets meer en niets minder.

Naast dit nuttige bestaansrecht vindt Pantone zich kennelijk geroepen om ieder jaar een kleur van het jaar te kiezen. Voor 2015 is dat nr. 18-1438, die ze bij gelegenheid Marsala hebben genoemd, naar de gelijknamige Siciliaanse wijn. En in plaats van het vermelden van de juiste mengverhouding van cyaan, magenta, yellow en black (wat je bij deze autoriteit op het gebied van kleurreferenties zou verwachten) omschrijft zij de kleur als een smaakvolle tint met een rijke body met aardse ondertonen, die lichaam, geest en ziel verrijken en die zorgen voor vertrouwen en stabiliteit. Wat Pantone betreft lopen we dit jaar dus allemaal in Marsala, schilderen we muren in Marsala en rijden we in een Marsala-kleurige auto.

Dichten we Pantone de rol van trendwatcher toe, dan toch nog maar even wat de kleur Marsala bij mij oproept: Lever, oud opgedroogd bloed en verkeerde herenkostuums van trevira 2000 uit de jaren 80. Niet VET dus. The Atlantic omschreef in een newspost de kleur als: ‘Think rust, the grimy, gag-inducing type that lines corners or frat boy dormitory-style bathrooms”. Ik sla de waaier er wel op na en kies mijn eigen kleur voor 2015.

fashion-marsala-1

fashion-marsala-2

fashion-marsala-3

fashion-marsala-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top