Home / PASSION / Beeldenstorm in Waalre

Beeldenstorm in Waalre

Nu het grootste gedeelte van de vastenperiode er op zit en alle uitvoeringen van de Matthäus Passion zo goed als uitverkocht zijn, is de tijd rijp voor de internationale devotionalia beurs in Waalre. Niet bekend met dit fenomeen? Het gaat hier om religieuze gebruiksvoorwerpen uit de Rooms Katholieke kerk zoals crucifixen, wijwaterbakjes, heiligenbeelden, bidprentjes en botrestjes van vele Sinten. Kortom alles wat ontbrak in mijn sobere, streng gereformeerde jeugd. Op uitdrukkelijk advies van een vriendin wiens kunstzinnig talent ik hoog heb zitten, moet ik er heen en vooral zorgen ik dat ik op tijd ben voordat de meedogenloze handel toeslaat. En inderdaad, Het Klooster in Waalre heeft haar deuren nog niet open en de koopwaar is nog niet uitgestald of de religieuze beeldenstorm barst los. Hoewel de congregatie ‘Zedelijk Lichaam van Vrouwen in Omnibus Charitas’ in 1973 ‘Het Klooster’ verliet en het complex een openbare functie kreeg, moet ik even denken aan een woedende Jezus die vlak voor Pasen de handelaren op het tempelplein in Jersulem wegjoeg en toeschreeuwde ‘Jullie maken een markt van het huis van mijn vader!’

Voor 1 euro 50 krijgen we een passepartout voor de hele dag in de vorm van een stempel op de hand. Met deze ‘stigmata’ mogen we vrijelijk  in- en uitlopen, lees tussendoor een frisse neus halen als het ons allemaal te veel wordt. Binnen aangekomen is het een gezellige boel van voornamelijk grijsgelokte, fanatieke bidprentjesverzamekaars die gewapend met vergrootglas bakken vol huilende madonna’s, lijdende corpussen, heilige harten, strenge nonnen en sobere monniken doorploegen als ware het een boetedoening voor gedane zonden.

Onze beider alziend oog spot al snel een oude stolp met een sensationele, VETTE parelmoeren crucifix. ‘Past in ieder interieur’ hoor ik een eveneens grijs gelokte verkoopster tegen een veel te geïnteresseerde nicht (?) zeggen. Het gesprek ontaardt al snel in een ordinair afdingen. Zo onverschillig mogelijk houd ik me enigszins afzijdig en wacht geduldig mijn beurt af om vervolgens keihard toe te slaan, maar helaas Judas is ons voor en gaat er met zijn buit vandoor. Vloeken mag niet en ergens vind ik het hier helemaal ongepast. Ik raak in gesprek met een wederom grijs gelokte verkoper die druk bezig is met het uitstallen van zijn kerkelijke handel. Hij is verlaat want op de reis hier naar toe is hij  aangereden door een dronken Marokkaan. Al pratende pakt hij  een prachtig ivoren corpus uit de krantepapieren verpakking en drukt mij deze in de handen. 18e eeuws! Ik bekijk het kleinnood aandachtig en realiseer me dat  hier  minstens een olifant het leven heeft voor heeft moeten laten. De uitdrukking is tergend, de prijs ook. Leven is lijden.

passion-devoot-1

Mooier kan een gezichtsuitdrukking haast niet zijn.

passion-devoot-1a

Interessante botrestjes in een leuk kijkdoosje.

passion-devoot-2

Hoe soberder de non, hoe rijker haar lijstje.

passion-devoot-3

passion-devoot-4

Boetedoening met bidprentjes.

passion-devoot-5

Devote kunstnijverheid.

passion-devoot-6

Boetedoening op herhaling.

passion-devoot-7

Prachtig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top