Home / MYHOME / Desoxyribonucleïnezuur

Desoxyribonucleïnezuur

Nu Frankrijk en Nederland verwikkeld zijn in een hevige strijd wie het dubbelportret van Rembrandt mag schoonmaken en restaureren en Den Bosch zich opmaakt voor de grootste Bosch tentoonstelling ooit, maak ik me druk om waar ik het Joodse bruidje van Rembrandt moet hangen. En waar De bedreigde zwaan van Jan Asselijn moet komen, de Twee tulpen, een schelp, een vlinder en een libel van Jacob Marrel, De zielenvisserij van Adriaen Pietersz. van de Venne, De heilige maagschap van Geertgen tot Sint Jans, het Gezicht op Olinda van Frans Jansz. Post, het Stilleven met bloemen van Hans Bollongier, het Rivierlandschap met ruiters van Aelbert Cuyp, het Portret van Alida Christina Assink van Jan Adam Kruseman, De vierkante man van Karel Appel en Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Kortom hoe krijg ik 11 meesterwerken uit het Rijks museum in een kamertje van nog geen 8,5 m2? Gewoon terug naar de basis, naar desoxyribonucleïnezuur oftewel DNA.

Tien jaar lang was grafisch en internationaal gevierd ontwerper Irma Boom bezig met het ontleden van het werk van beroemde schilders als Vermeer en Rembrandt om hun kleuren-DNA in bezit te krijgen – de zes kleuren waaruit hun schilderijen zijn opgebouwd. Dat is nog eens iets anders dan je zorgen maken over of vergeelde vernislagen nu wel of niet verwijderd moeten worden.

Boom gebruikte het kleurenpalet voor de nieuwe huisstijl die zij ontwierp voor het in 2013 heropende Rijks museum. Het vormde eveneens de basis voor het DNA behang van Studio Droog. Gebaseerd op achttien bekende schilderijen uit het Rijksmuseum, zijn er zesendertig verschillende varianten (met brede en smalle strepen) van het Rijks museum DNA behang ontstaan.

Volgens design collectief Droog is het concept belangrijker dan de vormgeving en hun producten kenmerken zich vaak door nuchter design. Oei, die VETTE twist geef ik er dan zelf wel aan. Niet één muur maar alle vier, niet alleen brede, maar ook smalle strepen, niet één schilderij of kleurenpalet maar 11! More is more. Volgende week hang ik het melkmeisje gewoon naast de vierkante man en tegenover Het Joods Bruidje.

Art-DNA-1

Art-DNA-2

Art-DNA-3

Art-DNA-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top