Home / PASSION / Wie zoet is, krijgt lekkers

Wie zoet is, krijgt lekkers

Hoewel ik alweer gewend ben aan de lege plek, waar een maand geleden nog een versierde boom stond, herinnert het residu van verdwaalde kerstnaalden en de overblijfselen van ‘The Magic Box’ mij nog dagelijks aan Kerst 2015. Het tot maanden durende probleem van de kerstnaalden is de aanhanger van een echte kerstboom bekend, ‘The MagicBox’ verdient enige toelichting.

Vorig jaar is bij mijn werkgever een nieuwe CEO gestart. De man komt uit Spanje en -hoe toepasselijk- trad in de maand december in de voetsporen van zijn ‘landgenoot’ Sinterklaas en nam het eindejaarspakket mee vanuit het Iberisch schiereiland. Kennelijk vond hij ons heel zoet, want we kregen veel lekkers: 2,2 kg om precies te zijn. La Despensa de Palacio, oftewel ‘The Magix Box’, een van de meest exclusieve kersttraktaties van Spanje. Het rijkversierd blik met 19e-eeuwse beelden van Andalusië bevat handgemaakte polvoroncitos imperiales, marrón glacé, milhojas de naranja, turroncitos del alabardero, mantecaditos de canela, cubiletes de fruta, pasteles de gloria, pasteles de yema, lamelas de naranja, joyeles de almendra, palatinos, trufas, barritas de pistacho en ga zomaar door.

Lang geleden, in 1743 begon Antonio Santaella zijn beroemde koekjes te bakken in de paleisoven van Luisa Centurion, Markiezin van Estepa. Tot op de dag vandaag worden deze nog steeds bruin gebakken, volgens eeuwenoud recept en met de beste ingerdienten. ‘Queen’s fine cinnamon, het sublieme Bourbon vanille van Réunion, wijn Pedro Ximenez  (Axarquia Malaga), citroenen van Velez-Málaga, rozemarijn en oranjebloesem honing van Estepa, pistachenoten uit de Simeto Valley en amandelen zoals ze alleen maar groeien op de bergen van Alhama.

De bodem van ‘the magic box’ is in zicht. Nagenoeg alle varianten hebben mijn smaakpapillen gepasseerd (vandaar nu pas of zoal je wilt ‘al’ deze blog). Iedere kleurrijk en zorgvuldig, verpakte lekkernij was weer een verrassing en de zoveelste steengril, broodrooster, gourmetstel of de pizza-oven ver voorbij.

passion-despensa-1

passion-despensa-2

passion-despensa-3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top