Home / STYLING / Een boom van een boom

Een boom van een boom

Mijn boom staat. Dat scheelt de nodige kerststress. De lampjes zitten er in, de rest volgt deze week. Eerst mijn blog maar eens optuigen met tips voor een VETTE boom.

Het valt of liever staat bij een goede basis: geen polyethyleen, propylene, nordmann, buxus, conifeer of VT-wonen-figuurzaag-je-eigen-boom, maar een originele fijn- (Picea Abies) of blauwspar (Picea Omerika). Het liefst zelf gekapt maar dat is misschien overromantiek van mij, urban boreling. Groot en solistisch is je boom. Een boom van een boom dus en geen twee, symetrisch opgesteld in de woonkamer of drie of meer lekker trendy in de vensterbank. Je hebt maar één boom om te verafgoden (jawel, we hebben het in de basis over een heidens ritueel), op een centrale plaats, tenzij je gezegend bent met een Frans of Engels kasteel, dan mag er ook een in de hal.

En toen was er licht! Niets gaat boven echte kaarsje, hoewel een onbezorgde Kerst wel, dus die vervangen we door kaarslampjes. Pas op voor de LED-uitvoering want het beloofde warme licht is misleidend en resulteert hoe dan ook in een koele kerst. Even zoeken dus, maar ze zijn echt nog te koop, de kaarsjes met echte lampjes van weleer. Waarvan als er een kapot of los zat, de hele streng geen licht meer in de duisternis bracht en waarvan het altijd spannend was welk lampje de boom weer veranderde in een magische toorts. Is ook dat niet een beetje de magie van Kerst? Het moge duidelijk zijn dat ik de knipperende, flonkerende, clusterstrengen, lichtslangen en netten met regelbare ledjes (waar men in aantal elkaar ieder jaar weer de loef wil afsteken) hier gewoon onbehandeld laat.

Geen pudding zonder kers, geen boom zonder ballen en als je een beetje van dat laatste hebt, ga je voor veel, in alle opzichten. Echter ook hier is enige voorzichtigheid geboden want de plastic variant is een ‘no go’. Plastic ballen zijn praktisch en dus lelijk en alleen maar handig om elkaar mee te bekogelen tijdens een uit de hand gelopen kerstdiner. Kleur? Alles mag en kan en ook hier is het devies als het maar veel is. Echt, een boom in unikleur, helemaal goud, zilver, zwart of rood is saai; laat ook nu zien dat je ballen hebt. Liever een spannende Jordaanboom dan een uithangbord van Riviera Maison. En laat vooral branchevreemde voorwerpen als veren en plastic bloemen uit je boom, die horen er gewoonweg niet in. Tip: haast je naar tweedehands winkels als Hergebruik, Vindingrijk of De Kringloop. Grote kans dat je daar nog mooie, oude glazen ballen aantreft. En voor de diehard is er dan altijd nog mijn vriendin Christel Dauwe met haar winkel in de Kloosterstraat in Antwerpen waar je heerlijk truttig met een mandje aan de arm kunt kerstboomshoppen, het hele jaar door.

Kersthaters moet ik teleurstellen; ik ben bang dat VET Interiors nog even doorslaat met de Kerst. En alle anderen wens ik heel veel plezier met het versieren. Zei ik niet eerder dat de wereld al grauw genoeg is?

styling-kerstboom-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top