Home / MYHOME / Geen brug te ver

Geen brug te ver

Den Bosch is sinds vorige week een bezienswaardigheid rijker. Even geen Sint Jan, Bossche Bol, Binnendieze of Jeroen Bosch, maar een brug… De 255 meter lange Paleisbrug verbindt het moderne Paleiskwartier met de kant van de historische binnenstad en is na de High Line in New York de tweede ‘parkbrug’ ter wereld.

Een VETTERE stad als New York bestaat er in mijn opinie niet of… toch mijn woonplaats misschien? Feit is dat ik nu van beide tegelijk kan genieten want de beplanting en daarmee de sfeer op de brug is in de Amerikaanse metropool net als in Den Bosch ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf.

De brug bestaat uit drie zones, ieder met een eigen karakter. Aan de kant van het stadscentrum is de brug voorzien van savanneachtige begroeiing met lage planten en losse bomen. Boven het spoor ligt er alleen lage beplanting op de brug, die aansluit op het weidse uitzicht en aan de zijde van het Paleiskwartier heeft de brug een meer bosachtig karakter. En ’s avonds wordt het geheel feeëriek aangelicht door LED-verlichting, zodat de brug ook na zonsondergang een aangenaam verpozen  is. En dat allemaal bij mij om de hoek.

En dan toch nog even over het geld, want daar raken de Bosschenaren niet over uitgepraat. Mooie dingen kosten geld. We hadden de afstand ook kunnen overbruggen met een praktisch van A naar B dingetje. Ik wordt blij als ik over de brug loop en misschien brengt de overspanning zelfs suïcidale mensen op andere ideeën als ze het spoor willen ‘oversteken’.

myhome-brug-0

myhome-brug-1

myhome-brug-2

myhome-brug-3

myhome-brug-4

myhome-brug-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top