Home / ART / Hoe dikker het tapijt

Hoe dikker het tapijt

Het is grijs en koud buiten als ik in alle vroegte richting Maastricht rijd. Ik ben op weg naar een van ‘s-werelds meest toonaangevende kunstbeurzen, The European Fine Art Fair, beter bekend als de TEFAF die ooit – jawel – in mijn Den Bosch is opgericht.

Ieder jaar weer verdwaal ik in de parkeergarages rondom het MECC, dat naar mijn mening best een opknapbeurt kan gebruiken. Binnengekomen is het gedateerde interieur vakkundig aan het oog onttrokken met decorwanden, flanellen plafonds, dikke tapijten en met tulpen, tulpen en nog eens tulpen. De organisatie heeft flink gewinkeld in Amsterdam en Paus Franciscus kan het met Pasen wel vergeten met deze bloem.

Ook het publiek dat de TEFAF bezoekt is wederom kunstzinnig te noemen. Iets te corpulente heren pronken hier met hun trouvailles, eega’s waarvan het gedateerde uiterlijk net als het MECC voor het oog vakkundig is opgepoetst  of zoals bij oude kunst  minutieus gerestaureerd en strakgetrokken. Soort zoekt soort.

Terug naar de kunst, waar het hier in alle dimensies en in een onwaarschijnlijke extravaganza toch echt om draait. Ik kom tijd en superlatieven te kort en laat van de 30.000 vierkante meter beursvloer de bodemvondsten van voor Christus evenals de oude meesters, klokken, en Aziatische en religieuze kunst dit keer voor gezien. Het leven bestaat uit keuzes maken en voor deze 28ste editie heb ik die gemaakt: moderne en hedendaagse kunst. Prachtige galeries en presentaties waarbij de dikte van het tapijt haast maatgevend is voor de kwaliteit van de collectie. Picasso, Matisse, Leger, Klee, Rodin, Chagall, Calder, Rodin, Koons, Van Dongen, Warhol, Dali, Haring, van Gogh en Hirst om maar eens wat willekeurige namen te noemen. Ik kijk en bewonder, maar echt geïnspireerd raak ik van de eclectische presentatie van Galerie Flores de Brantes uit Brussel. Een mooie gelegenheid om onze Zuiderburen binnenkort weer eens te bezoeken.

Moe, voldaan en enigszins besmet met het Stenhal syndroom keer ik huiswaarts. Ik heb ‘weer’ niets gekocht, maar prijs me rijk met bijna 2,5 kilo aan kunst in de vorm van een catalogus.

De TEFAF duurt nog tot 22 maart 2015.

art-tefaf-0

art-tefaf-1

art-tefaf-2

art-tefaf-3

art-tefaf-4

art-tefaf-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top