Home / INTERIOR / In de trein

In de trein

Wat in 2,5 uur en met een snelheid van zo’n 300km per uur gedaan zou moeten zijn, bleek anders uit te pakken. Vadertje winter gooide het treinverkeer volledig in de war, waaronder die van mij met bestemming Parijs. In plaats van een comfortabel gereserveerde zitplaats in de Thalys, bracht ik de heenreis staand en zittend op de grond van een overvolle trein door, de minuten aftellende richting de lichtstad. Niet verwonderlijk dat ik mijzelf de volgende avond op een terecht verdiende herkansing heb getrakteerd… in een andere ‘trein’ weliswaar en wel in Le Train Blue. Het fameuze restaurant werd in 1901 als ‘buffet de la gare’ in Gare de Lyon geopend door de Franse president Emile Loubet  en is nauw verbonden met de geschiedenis van de luxe treinreizen in de belle époque. Vanaf Gare de Lyon vertrokken de treinen naar Zuid-Frankrijk, de Alpen en later ook Italië en Istanbul, waaronder de Simplon Oriënt-Express. In 1963 werd het restaurant vernoemd naar  de even legendarische Paris-Vintimille, die als Le Train Bleu vanaf 1922 naar de Franse Rivièra reed.

In een overweldigend decor van meer dan 40 levensgrote schilderingen, omlijst door neo-barokke sculpturen, waan je je terug in de tijd als reiziger van de Gran Tour door Frankrijk. VET is hier een understatement.  Het interieur en de met immense dienbladen kunstig balancerende obers zijn een waar schouwspel. Je wordt op je wenken bediend en de kaart toont klassiekers uit de Frans gastronomische keuken. Het eten en de presentatie is voortreffelijk en ik kan me geen lekkerder voor- en mooier nagerecht herinneren dan dat ik daar genoten heb.

Moraal van het verhaal. Ga naar Parijs met of zonder de trein, maar mis vooral deze trein niet en neem vooral je partner mee, want deze onvergetelijke ambiance moet je delen. Ik mag dus nog een keer terug. Bon voyage et bon appétit!

interior-train-1

interior-train-2

interior-train-0

interior-train-3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top