Home / ART / Iconische kunst

Iconische kunst

Het adres de Boompjes doet een kneuterig, lommerrijk Hollands plekje vermoeden, maar niets is minder waar. Ik ben in een anti-kraak pand in Rotterdam waar kunstenaar James Chiew een uitgestrekt atelier bestiert. Het domein waar snoeiharde iconen uit de wereld van big money and high fashion de hoofdrol spelen. Als een modern equivalent van een Chinese Qin krijger oogt de flink getatoeëerde James heftig, maar het is ook hier schijn die bedriegt. De van origine uit Singapore afkomstige James is bijzonder aardig en spreekt honderd uit over zijn creaties. Wat me opvalt is dat hij zo toegankelijk is, openstaat voor suggesties en dat het woord beperking niet in zijn vocabulaire voorkomt. ‘Als je mijn schilderij overdwars mooier vindt, dan hang je het toch gewoon zo op?’ Noem het commercieel, ik vind het van deze tijd. Waarom zou je kunst niet persoonlijker maken, in plaats van moeilijk doen over auteursrechten? Waarom blindelings een kunstenaar volgen in zoals alleen hij het bedoeld heeft en niet zoals jij het eigenlijk (nog) mooier vindt. Misschien is dat wel het verschil tussen een traditionele kunstenaar en iemand die net als James vanuit een opdrachtgever-situatie via zijn ontwerpbureau het vak is in gerold.

Onder het genot van koffie uit een met Swarovski bezet ‘Chanel’ koffiezetapparaaat komen de skulls, fashion pills, dollars en guns voorbij. James choqueert en zet je aan het denken. Hij weet de luxe, de decadentie en tegelijkertijd de zin en onzin van het leven dat wij verafgoden treffend weer te geven in eigentijdse iconen, in VET, hoogglanzend epoxy gevangen.

Lopende door de immense ruimte blijf ik stil staan bij een van zijn laatste projecten, the X-RAY Art series. Kies je favoriete handtas (die zou ik moeten hebben), kies de inhoud waaraan men jouw karakter herkent en James laat jou je ware aard zien. Over personal art gesproken!

Als ik aanstalten maak om de Boompjes weer te verlaten, kijkt Norma Jeane in wording mij vragend aan. Een van de weinige serieuze portretten van Marilyn waar James zijn experimentele technieken op loslaat, laag na laag…na laag… na laag… In mijn gedachte hoor ik haar zeggen: ‘I never wanted to be Marilyn – it just happened. Marilyn’s like a veil I wear over Norma Jeane…

art-james-2

art-james-3

art-james-5

art-james-6

 

 

 

art-james-10

art-james-11

art-james-12

art-james-13

art-james-14

art-james-15

Werk van James Chiew is o.a. te koop bij HAG Under Construction, Kleine Berg 45, 5611 JS  Eindhoven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top