Home / ART / Koons @Paris

Koons @Paris

Parijs kleurt grijs en het regent zacht als ik op Centre Georges Pompidou afloop. Er zal  ongetwijfeld een doordachte filosofie aan deze kunsttempel ten grondslag liggen, maar mijn ding is het niet. Ik heb het gebouw nooit mooi gevonden maar Jeff Koons lonkt, dus steven ik snel af op de kassa voor zijn retrospectief. Als ik mij met de roltrap langs de gevel omhoog begeef richting Galerie 1, verdwijnt Parijs met gelijke snelheid onder mij vandaan. Weldra toren ik boven de daken van Rue Saint-Martin uit. Het lelijke gebouw verschaft mij dan wel weer een mooi vergezicht over Parijs.

Op naar Koons,  het icoon van camp, überkitsch, banaliteit, ik ben er klaar voor. Aarzelend begin ik in de 70er jaren bij The New, stofzuigers en andere huishoudelijk apparatuur met TL lampen en de Equilibrium, de roerloos zwevende basketballen in aquaria uit 1985. Ik probeer te begrijpen wat er in die tijd in deze man omging. Echt aansluiting krijg ik pas bij de Statuary, de roestvrij stalen objecten waaronder een beeld van Bob Hope en het opblaasbare konijn uit 1986. Echt banaal en leuk wordt het natuurlijk met het porceleinen beeld van Michael Jackson met Pebbles uit de serie Banality.

Hoera, ik ben ouder dan 18 en word toegelaten tot de x-rated zaal met de niets-verhullende kunstzinnige intercourses met zijn toenmalige vrouw de Hongaars-Italiaanse porno-actrice Ilona Staller (La Cicciolina). Was Parijs niet de stad van de liefde? Enfin, opgewonden en alles nu strak op het netvlies, neemt mijn honger naar meer en groter toe. Koons verleidt, dat is mij wel duidelijk. Ik zie Hanging Heart, het metershoog hart dat ooit voor meer dan 25 miljoen dollar werd geveild, de Balloon Dog, Moon, Popeye en de Gazing Balls uit zijn meest recente werk. Koons is VET.

In de museumwinkel scan ik nog wat boeken en catalogi met onderwerp Koons en al snel valt mijn oog op het fotoboek van zijn tentoonstelling in Châteaux de Versailles in 2008. De stalen metersgrote moon-ballon in de barokke Spiegelzaal waar ooit wereldoorlogen zijn afgehandeld. Hoe VET wil je het hebben? La Rétrospective van Jeff  Koons duurt nog t/m 27 april 2015 (in Centre Pompidou dus, helaas niet in Versailles).

art-koons-1art-koons-1a art-koons-2 art-koons-3 art-koons-4 art-koons-5 art-koons-6 art-koons-7 art-koons-8 art-koons-9 art-koons-10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top