Home / ART / Kunst met een vette K

Kunst met een vette K

Ik sta onder een waterreservoir van 300 m3 water. Dat is op zich best spectaculair. Maar dat ‘s-lands grootste kunstuitleen mij heeft gevraagd voor het samenstellen van een expositie is pas echt spannend. Kunst.nl is gevestigd in de uit 1925 daterende watertoren bij Hooipolder (wie kent’m niet?) en ik bijt de spits af en mag als gastcurator losgaan op een van de grootste kunstcollecties van Europa. Vlak voor de expositie slaat de koudwatervrees even toe maar als directeur Berit van Dobbenburgh mij tijdens de vernissage interviewt, stelt 300 m3 water in keer niets meer voor. De toren is even van mij en dat voelt lekker…

Wat zijn je uitgangspunten geweest bij het samenstellen van de collectie?

Abstract werk heeft niet mijn eerste voorkeur. Dat heeft niets te maken met vakmanschap of het wel of niet hebben van schildertalenten van de maker. Het is puur iets persoonlijks en meer afhankelijk van omgevingsfactoren. Waar ik abstract werk bijvoorbeeld heel mooi vind, zijn ruimtes die van zich zelf al heel figuratief en beeldend zijn en zelf een verhaal vertellen. Een schilderij helemaal in Yves Klein-blauw in een barokke ruimte is sensationeel. Ik houd van contrasten.

Je ziet kunst dus als onderdeel van een ruimte?

Ja zeker en dan komt toch door mijn voorliefde voor interieur. Kunst heeft  een relatie met de ruimte waar het getoond wordt. Het is meestal de ruimte die de kunst maakt en niet andersom. Je kunt zelfs een stapje verder gaan, want 1 + 1 kunstwerk zou wel eens drie kunstwerken kunnen zijn. Kunst in relatie tot andere kunst, vind ik super spannend en wordt nieuwe kunst. Vroeger op academies en paleizen hing men nooit één werk op maar vormden de vele werken bij elkaar weer een nieuw beeld. Ik zou die neiging ook kunnen hebben. Ze hebben daar een mooi woord voor horror vacui. De neiging om over iedere centimeter na te denken en ieder leeg plekje te willen vullen. De watertoren is een mooie strakke architectonische ruimte; een uitgelezen plek voor heftige, nadrukkelijk aanwezige kust.  

Terug naar de expositie, kun je daar iets over vertellen?

Het 1 + 1 = 3 principe en’ more is more’ is wel een beetje wat je hier ziet. Veel dus. Ik heb al verschillende keren gehoord dat de toren nog nooit zo vol heeft gehangen (dank je wel Irma) zodat datgene wat er hangt een decor wordt, met elkaar contrasteert, elkaar versterkt, misschien soms verzwakt maar er gebeurt iets. Ik hou van steden en van contrast. De zwart wit fotografie van Teun Voete’s  New York tegenover de edgy pop- en street en  urban art van Pipsqueak en Tijs Albers. De grafische strepen van Amerentske Koopman (waar ik rustig van word) in contrast met de verhalende, haast poëtische Christophe Malfiet. Contrast dus.

Wat vind je van de collectie van Kunst.nl

Zeer uiteenlopend en dat moet het  wat mij betreft ook zijn. Zoveel mensen zoveel smaken niet waar? Naast wat ik dan maar even oneerbiedig als voorspelbare kunstuitleenkunst betitel, heb ik vooral heel veel verrassend en spannend werk gezien. Ik ga geen namen noemen maar er is veel meer te zien dan alleen de blije en veilige afbeeldingen en reproducties die je zo vaak ziet in kantoorruimtes.

En dan de naam VET…

Ik ben nog van de gaaf en de te gek – generatie. Maar VET is –zoals op mijn blog – mijn wachtwoord  geworden omdat het zo treffend klinkt en omschrijft wat mij echt raakt en bezielt op het gebied van interior decoration, styling en kunst. Dus nu geen kunst met een grote maar met een VETTE K! 

Dank je wel Berit, Irma, Elleke en alle anderen van kunst.nl voor deze VETTE kans en dank aan alle belangstellenden die mijn expositie hebben bezocht.

Kijk voor meer informatie op kunst.nl.

art-kunst-1

Irma, het inrichten kan beginnen.

art-kunst-2

Torvald aan het werk met werk van zijn vader Adriaan Derksen

art-kunst-3

In gesprek met Berit van Dobbenburgh, directeur kunst.nl

art-kunst-4

art-kunst-5

Het New York van Teun Voeten (fotograaf en gast)

art-kunst-6

In gesprek met Elleke Jansen, art consultant.

art-kunst-7

Pipsqueak was here  ‘Dance like a butterfly’

art-kunst-8

Goeie schoenen Andreas :-)

art-kunst-9

Kunstenaars in gesprek: Teis Albers en Donald van Schilt

art-kunst-10

Bethany de Forest ‘Kastje’

art-kunst-11

art-kunst-12

Jan Bollaert ‘My job’

art-kunst-13

art-kunst-14

Amarentske Koopman ‘Lievelingskost’

art-kunst-15

Christophe Malfiet ‘Blind date’

art-kunst-16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top