Home / INSPIRATION / Plus est plus au Marché aux Puces

Plus est plus au Marché aux Puces

Als ik met enige moeite mijn auto in de te krappe parkeergarage van Porte de Clignancourt in Paris Nord parkeer, de Periferique ‘oversteek’, de kraampjes met leren jassen, iPhone hoesjes en sportkleding passeer, word ik overrompeld door het overweldigende aanbod van Sant Ouen. Ik bevind me in een doolhof van nauwe steegjes met veel te kleine winkeltjes en schuurtjes met golfplaten daken die allemaal een overdaad aan bladgoud, spiegels en vette kroonluchters uitspuwen. Het lijkt wel of ‘s-werelds hele goudvoorraad hier ligt opgeslagen Maar alles beter dan de karrenwielen, varkensblazen lampekappen, kolenkitten, beddenpannen en eiken houtsnijwerk van de Lage Landen. Dit antiek is chique, stads en VET! Torenhoog, vier rijen dik, reikend tot aan de horizon en dat in het kwadraat ligt het opgeslagen in Saint Ouen. De ene overdekte markt na de andere volgt; er lijkt geen einde aan te komen. Aan de ene kant wil ik alles zien en aan de andere kant wil ik het ontvluchten.

Na de zoveelste rij van krap opgestapelde Louis de zoveelste secretaires en piedestals, slenter ik de Rue Paul Bert in en loop bij toeval de speeltuin van decorateur Ludovic Messager binnen, die luistert naar de spannende naam Quitessence Playground. Alles klopt, de inrichting, de muziek, de sfeer. Wat een kunstenaar. Bevangen door het beste van het beste en hebberig als een klein kind verlaat ik het terrain de jeux en loop in hetzelfde straatje nog een ware kunstenaar tegen het lijf, monsier Francois Daneck. Ik betreed de ijzeren poort en kom na een smal gangetjes vol met koraal en kunstig ingelijste vlinders (een ware rage in Parijs) in een paradijs. Direct merk je dat Daneck een meester is in mise en scene. Oversized opgezette dieren vormen de vreemde bewoners in een intieme setting van zijn colonial house. Helaas mag je geen foto’s nemen. Logisch de herinnering is te mooi om mee naar huis te nemen. Het Stendhal syndroom nabij, verlaat ik San Ouen met een verwarrend gevoel. Het gevoel van meer kan ik niet aan, wisselt zich af met honger naar meer.

inspiration-paris-0

Quintessence Playground Paris

Quintessence Playground Paris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top