Home / INTERIOR / Oh, kom er eens kijken

Oh, kom er eens kijken

Herfst 2016. Voordat de bladeren goed en wel zijn gevallen, staat een bezoek aan Valencia op het programma. Zwanger word ik niet, dus volgens de overlevering hoef ik geen negen rondjes rond het altaar van de dominante kathedraal La Seu te lopen. De heilige graal die de kerk als kostbaar relikwie bewaart, kan mij ook niet echt bekoren, evenzo de gemummificeerde hand van San Vicente Martyr de beschermheilige van de stad Valencia. Nee, voor het religieuze cultuursnuiven, heb ik mijn zinnen gezet op een andere heilige van de stad, namelijk San Nicolas.

In het hart van het historische centrum El Carmen op de Carrer el Cavalers vind je op nummer 35 de ingang van de Parroquia San Nicolas. Voor je er erg in hebt, ben je de sobere ingang al gepasseerd. Het onbeduidend, nauwe steegje dat volgt, voorspelt niets spectaculairs, maar het tegendeel is waar. In de eenvoudige 15e eeuwse gothische kerk ontvouwt zich overal waar je maar kunt kijken 1.904 m2 aan fresco’s verdeeld over bogen, lunetten en pilasters, die mijn zinnen ver te boven gaat en die de Sixtijnse kapel van ‘slechts’ 800 m2 doet verbleken.

Lange tijd zag het interieur er net zo erbarmelijk uit als het steegje dat er naar toe leidt en was er van de schilderingen bijna niks meer zichtbaar. Drie jaar en 1 miljoen euro heeft de restauratie gekost om de scènes uit het leven van San Nicolas van Bari en San Pedro Martyr van Verona tot leven te brengen. En het resultaat is oogverblindend VET!

Terug van Spanje wacht mij in Nederland binnenkort onze variant van Sinterklaas, die dan op 6 december weer terugkeert richting Spanje. Waar precies weet iemand. Naar Madrid wordt genoemd, maar dat is niet bereikbaar per stoomboot. En aangezien wij sinds mensenheugenis luidkeels de goed heiligman verbinden met appeltjes van oranje, lijkt mij Valencia, havenstad en epicentrum van de sinaasappel een veel logischere plek om met een stoomboot aan te meren.

Dus makkers staakt uw wild geraas niet en wees vooral stout, ga mee in de zak naar Valencia en bezoek de parroquia. Je kunt daar dan altijd je schuld belijden, maar niet voordat je intens hebt genoten van deze verborgen ‘must see’ van Valencia.

interior-nicolas-1

interior-nicolas-4

interior-nicolas-2

interior-nicolas-0

interior-nicolas-3

interior-nicolas-5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top