Home / ART / Onvervalst

Onvervalst

De feitelijke werkelijkheid realiseer ik mij het meest aan het begin van de week. Maar hoe anders was het afgelopen maandagavond. Ik ben in een schijnwereld

van kostbare hout- en marmersoorten, gezichtsbedriegende trompe-l’oeils, imitaties en faux arts. Ik heb een afspraak met Michiel van de Laar uit Vught, meesterdecorateur, restaurateur en opgeleid aan het ‘Institut Supérieur de Peinture Van der Kelen-Logelain’ in Brussel en een van de weinige decorateurs die hun opleiding aan dit befaamde instituut bekroonden met een Medaille d’Or.

Het mag dan allemaal niet zijn wat het lijkt, ik word hartelijk ontvangen met koffie en echte eigen gebakken taart. Weldra zijn we verwikkeld in een onvervalst onderhoudend gesprek over nep en echt, over toeval of bedacht en over werkelijkheid en schijn. Als de ‘duivelskunstenaar’ mij verschillende houtpanelen- en marmersoorten toont, raken mijn hersenen danig in de war als hij ze daarna even zo vrolijk oprolt als papier. Het is niet wat het lijkt, want neem van mij aan dat je dat met een stuk Brêche Violet niet zo makkelijk doet.

Dat het niet allemaal schijn is die bedriegt, bewijst de andere kant van Michiels kunnen: de schilderijen van barokke Rembrandt tulpen op groot, aangrijpend formaat. Vastgelegd met hetzelfde oog voor detail. Met traditionele verftechnieken en volgens eeuwenoude verfrecepten aan het linnen toevertrouwd en tegelijkertijd eigentijds en excessief in kleur en licht gevangen. Het theatrale, bijna abstracte beeld is de tulp, de imitatie en de realiteit voorbij… als ware de bloem als een dramatisch geaderd gesteente in tienduizenden jaren ontstaan en onder de hand van de meester tot bloei gekomen of verwelkt. Onvervalst VET.

www.dutchdecorators.com
www.michielvandelaar.nl

art-schijn-3

art-schijn-2

art-schijn-1

art-schijn-7

art-schijn-5

art-schijn-4

art-schijn-6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top