Home / ART / Sprekende muren

Sprekende muren

Met 7,6 miljoen toeristen is Barcelona dit jaar relatief gezien de drukst bezochte stad in Europa. Hordes toeristen vanuit de omringende badplaatsen komen hier om hun tweedegraads verbrande huidje een dag rust te gunnen. Het strandbedje wordt even verruild voor een opeengepakt plekje in de hop-on-hop-off-bus voor wat cultuur snuiven en gelal. Maar het snikhete tochtje langs de bouwfantasieën van Gaudí eindigt al snel, want als je één mozaïekje hebt gelegd, ken je ze immers allemaal. De Tour Turistic gaat naadloos over in een slentertocht over de Ramblas, waar je nauwelijks meer Spaans hoort en waar je struikelt over uitdragerijen van wanstaltige souvenirshops en living statues die verwoede pogingen doen stil te blijven staan in de sliert voorbijtrekkende citytrippers. De dag wordt geheel in stijl afgesloten met all you can eat tapas en een forse kan Sangria om daarna weer moe en voldaan terug te keren naar de vertrouwde Costa. Morgen weer lekker naar het strand…

Barcelona, ergens beschouw ik deze stad een beetje van mij en ergens zou ik de stad van alle toeristen willen bevrijden. Misschien wel net zoals de 1,6 miljoen Barcelonezen die, hinkend op twee gedachten, de economie-spekkende gasten graag zien komen en tegelijkertijd lijdzaam moeten toezien hoe hun stad onder de massale stroom van verkeerd geklede, luidruchtige eendagsvliegen bijkans bezwijkt.

Ik hou van Barcelona, niet het decor van ansichtkaart-waardige trekpleisters maar van de stad als personage uit de boeken van Carlos Ruiz Zafón. De stad die als een heks onder je huid gaat zitten en je ziel steelt zonder dat je het doorhebt. El Raval, voormalig plek van hoeren, dieven en ranzig cabaret. De dodenstad op de Montjuïc en het labyrint van de donkere, nauwe steegjes in La Ribera, El Borne en Bario Gótico, waar het zonlicht nauwelijks doordringt en waar iedere muur met kunstige graffiti de taal van de stad spreekt. Dat is het Barcelona dat ik VET vind. Of maak ik me er nu toch stiekem schuldig aan nog meer toeristen naar de Catalaanse hoofdstad te trekken?

art-graffiti-4

art-graffiti-6

art-graffiti-3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

art-graffiti-1

art-graffiti-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top