Home / PASSION / Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt

Ik kan moeilijk loslaten en heb moeite met afscheid nemen. Ik wil het vergankelijke in het leven behouden. De drang om iets te beschermen van verval, afbraak, verrotting en ontbinding. Eigenlijk is het zo erg met mij gesteld dat wanneer iets is begonnen, ik eigenlijk van mening ben dat het al te laat is en voorbij. Dan maar genieten van voorpret en dat wat nog komen moet. De donderdag voor de vrijdag, de ochtend voor de middag, de lente voor de winter, de reis voor de bestemming, de jeugd voor de ouderdom, het leven voor de dood. Want alles wat na het begin komt is leuk, maar voorbij voordat je het weet. Het ontglipt je als zand tussen je vingers. Misschien heb ik juist daarom een passie ontwikkeld voor het ‘leven’ na de dood. Het geconserveerde, geprepareerde of versteende dat juist voortleeft in eeuwigheid en waar je geen afscheid meer van hoeft te nemen.

Deze voorliefde heeft mij onlangs gebracht bij Het Huis Deyrolle in Parijs, een waar ‘taxidermisch’ lustoord dat de mooiste collectie ‘articificialia’, ‘naturalia’, ‘exotica’ en ‘scientifica’ verkoopt. Deyrolle fascineert al bijna 200 jaar en is een begrip in Frankrijk maar ook ver daar buiten. Woody Allen heeft er zelfs enkele scenes van zijn film ‘Midnight in Paris’ opgenomen en dit najaar organiseert Deyrolle de veiling van Le Cabinet de Curiosités Signifcation (Hope, Immortality and Death in Paris, Now and Then) met de Britse kunstenaar Damien Hirst, nog zo’n uiterst intrigerend persoon. Ik denk dat ik deze veiling aan mij voor bij laat gaan om de eenvoudige reden dat Hirst-prijzen zelf voor iets dat het eeuwige leven bezit, niet in mijn budget passen. Maar ik ga zeker mijn eigen wereld creëren, mijn wunderkammer en cabinet vol VETTE memorabilia, waar ik me heerlijk aan kan hechten en waar ik geen afscheid van hoeft te nemen. Wordt vervolgd, in dit leven nog.

passion-dood-0

Fotografie Prudence & Cuming Associates © Damien Hirst en Science Ltd All rights reserved, DACS 2014

Fotografie Prudence & Cuming Associates © Damien Hirst en Science Ltd All rights reserved, DACS 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top