Home / PASSION / Tradition with attitude

Tradition with attitude

Toegegeven het is veel te lang geleden dat ik een blog heb gepost. Reces? Integendeel. Heel hard gewerkt aan mijn project ‘lamp’, waar ik zo ongeveer iedere spaarzame minuut en daardoor de hele nacht ook nog eens heel obsessief in  ‘cirkeltjes denken’ mee bezig ben. Het gaat daarbij niet meer om het eindresultaat, de prijs en de tijd die ik er aanbesteed maar puur om het detail en de aandacht.  Zeggen ze niet dat de reis belangrijker is dan de eindbestemming?

Wat ze ook zeggen is dat toeval niet bestaat. Vermoeid van een niet aflatend perfectionisme gun ik mijzelf een korte pauze in het urenlange monnikenwerk.  Even genieten van de lentezon loop ik door de stad waar mijn oog op ‘The Craft and the Makers’ valt, een prachtig uitgevoerd koffietafelboek van Duncan Campbell and Charlotte Rey (uitverij Gestalten) over ambacht en vakmanschap.

Mijn eigen stukje vakmanschap kan nog wel even wachten. Ik koop het boek en weldra ben ik op bezoek bij kleer-, horloge-, zeep, meubel- en messenmakers, porceleinbakkers, kanobouwers, handtassennaaiers, glasblazers, meubelontwerpers en edelsmeden. Stuk voor stuk toegewijde mensen wiens hele leven of zelfs generaties lang in het teken staat van puur en authentiek vakmanschap. Makers van producten met een ‘heritage’, zo zeldzaam en onschatbaar dat de waarde en vooral de schoonheid en de precisie ervan de prijs evenaart.

Het gaat te ver om mijzelf as lampenkapmaker te bestempelen maar ik herken de passie, de attitude en geïnspireerd pak ik de draad van mijn huisvlijt weer op. Ik heb nog een weg te gaan.

passion-craft-1

passion-craft-2

passion-craft-3

passion-craft-4

passion-craft-5

passion-craft-6

passion-craft-9

passion-craft-10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top