Home / STYLING / Twisten over smaak

Twisten over smaak

Wetenschappers van de universiteit van Turijn en de onderzoeksafdeling Yahoo Labs in Barcelona hebben een algoritme ontwikkeld dat schoonheid kan herkennen. De onderzoekers voegden tienduizend onontdekte foto’s op Flickr samen met populaire plaatjes en lieten deze door een groep proefpersonen beoordelen op esthetische kenmerken. Deze dataset werd vervolgens gebruikt om een machine te leren wat mooi wordt gevonden.

Dit zogenaamde CrowdBeauty algoritme werd losgelaten op negen miljoen foto’s met minder dan vijf ‘favorites’. Volgens de onderzoekers vertoonden de gevonden plaatjes opvallende gelijkenissen met de foto’s die de proefpersonen het mooist vonden.

Als je een dergelijk algoritme kunt ontwikkelen, is schoonheid of smaak kennelijk te definiëren. Tot zover kan ik er in meegaan. Eindelijk leggen we vast wat echt niet kan. Eindelijk definiëren we wansmaak en programmeren we bits & bytes die lelijkheid herkennen en verbannen daarmee dito smaak uit ons leven. ‘Ik vind dit mooi’ wordt gewoon zonder enige discussie ‘dit is mooi’.

Maar wat als ik het niet eens ben met degene die aan de knoppen zit? Wat als alles wat anders is en buiten de mooi aangelegde paden valt en als lelijk is gedefinieerd, niet meer bestaat? Wat als ik gewoon simpelweg wil twisten over smaak en vind dat sommige dingen gewoonweg niet kunnen omdat ze niet in mijn dataset voorkomen? Wat als ik Liberace wel leuk vind?

styling-algoritme-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top