Home / PASSION / What else?

What else?

Na even weggeweest te zijn, is er geen mooiere dag dan op International Coffee Day de draad weer op te pakken. Het onderwerp? Koffie natuurlijk, het zwarte goud… het op een na meest verhandelde product ter wereld.

In de geest van mijn moeder, die zei dat de dag niet begint zonder koffie en tegendraads omdat mijn zus het toen (en nu nog steeds) niet lust, vond ik het al vroeg lekker, gewoon zwart. Het voorgehouden schrikbeeld er rode haren aan over te houden, maakte kennelijk geen indruk op mij; misschien had ik juist de stille hoop die er wel van te krijgen.

Jong geleerd, oud gedaan, zo gezegd en zo gedaan, mag ik mezelf dit jaar gecertificeerd SCAE barista noemen. Een VET glimmende ECM Technika IV domineert mijn keuken, geflankeerd door een molen waar het volgens de kenners eigenlijk nog meer om draait. Gewapend met tamper, naked filterhouder en weegschaal, brouw ik vele shotjes. Niet alleen om te drinken, maar vooral om te proeven, te testen en eindeloos bij te stellen. Dat doen geeks nou eenmaal.

Als mijn hart al niet sneller slaat van een overdosis cafeïne, dan doet het dat wel als ik een speciality coffee bar binnentreed. Waar VET getatoeëerde, gevlinderdaste of stoere schortdragende barista’s gepassioneerd de perfecte espresso bereiden, al dan niet kunstig versierd tot cappuccino.

Gelukkig kent mijn woonplaats Den Bosch ook steeds meer uitbaters die de opgewarmde bakjes troost, instantkoffie, senseo en nespresso voorbij zijn. Waar nu Mirages, Spirits en Speedsters van Kees van der Westen woest stomend en persend hun werk verrichten en waar koffie een substantieel deel van de menukaart inneemt. En dat je met de drab die er uiteindelijk van overblijft ook van alles kunt doen, bewijst Merijn Kuiper. Hij opent half oktober in de Kruisstraat in Den Bosch Drab Beans & Machines waar hij speciality coffee gaat serveren en verkopen met andere artikelen die het leven VET maken. Ik kan niet wachten.

Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit dat het vandaag, 1 oktober de internationale dag van de koffie is; voor mij is het dat 365 dagen van het jaar. Want als ik niet aan het brouwen, drinken of melkfiguurtjes aan het oefenen ben, dan poets ik wel eindeloos het blinkend staal van mijn wapenarsenaal, want hoe dan ook het oog wil ook wat. Zo en dan nu eerst een bakje…what else?

passion-coffee-1

passion-coffee-2

passion-coffee-3

passion-coffee-4

passion-coffee-5

passion-coffee-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top